Legyen sikeres az üzleti világban!
Üzleti hírportál cégeknek, vállalkozóknak.

Így érdemes programozás könyvet választani

Dátum: 2020-11-17
Így érdemes programozás könyvet választani

A programozás könyvek kiválasztásakor a tanulóknak több szempontot is érdemes figyelembe venniük. A három legfontosabb, hogy milyen programnyelvet szeretnének megtanulni, hogy mennyire tudnak programozni, illetve, hogy az elméleti vagy a gyakorlati tudásanyag elsajátítása-e a céljuk?

Programnyelv

A tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a programozás kezdőknek könyv hiányában nagyon nehezen vagy egyáltalán nem megy és az újrakezdő vagy a haladó szinten is sokat számít, hogy jó könyvekből tanulnak-e. Az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő szakirodalom és munkafüzet kiválasztásakor, hogy a tanulni vágyók milyen programnyelvet szeretnének elsajátítani? C, C++, Python, Java nyelvet? Az objektumorientált és a strukturált nyelveknek is megvannak a maga sajátosságai, témakörei, amiket a diákoknak meg kell tanulniuk, fel kell dolgozniuk.

Tudásszint

Egy másik fontos szempont könyvválasztáskor, hogy a tanulók tudnak-e már programozni és ha igen, akkor milyen szinten? Vannak, akik teljesen a 0-ról kezdik a tanulást, de vannak olyanok is, akik az alapokkal már tisztában vannak, sőt, sokan már tudnak programozni egy adott nyelven. A tudásszintet mindenképp figyelembe kell venni, hiszen így elkerülhető, hogy olyan könyvek kerüljenek beszerzésre, amik túl könnyűek, vagy túl nehezek. A programozás kezdőknek könyv használatával sokkal egyszerűbb és a haladó szinten lévőket is segíti a haladásban.

Elmélet vagy gyakorlat

Az sem mindegy, hogy a diákok az elméleti tudásuk megalapozására vagy feladatmegoldásra, gyakorlásra szeretnék-e használni a könyvet? Az első esetben a tanárok által ajánlott szakirodalomból érdemes válogatni, míg a másik esetben egy jó munkafüzetet kell választani, ami tárgyalja az összes fontos fejezetet és változatos példákon keresztül ad lehetőséget a feladatmegoldásra.

Címke: Programozás kezdőknek könyv