Legyen sikeres az üzleti világban!
Üzleti hírportál cégeknek, vállalkozóknak.

Mikor van szükség az állatútlevélre?

Dátum: 2019-01-16
Mikor van szükség az állatútlevélre?

A törvényi rendelkezés szerint a kedvtelésből tartott állat tulajdonosa köteles az állat szállítása előtt az útlevél beszerzéséről és az állat rendelet szerinti megjelölésen alapuló azonosításáról (mikrochip) gondoskodni. Az állatútlevél unió-szerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást.

Hol szerezhető be az útlevél?

Az állatútlevél csak beültetett mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással együtt érvényes! Ha a kutya vagy a macska kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben frissíteni kell, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos.

Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Ez egyszeri alkalmat, egyszeri költséget jelent. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes Állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel.

Az állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel, stb.), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését, tetoválási számot és a tetoválás időpontját (ha van). A tulajdonos kérésére az útlevélben elhelyezhető az állat fényképe 6x4 cm-es formátumban, de csak az állat szerepelhet rajta, a gazda nem. Ezen kívül a veszettségoltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre, amely oltás érvényesíti az útlevelet évről évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső/külső parazita ellenes kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

Milyen idős állat kaphat állatútlevelet?

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltással együtt érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé. 3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet. Olaszország, Spanyolország, Svédország, Finnország, Írország, Málta egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, Németországban csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.

Mi a feltétele a visszautazásnak?

A nem EU tagországokban nem érvényes az állatútlevél. Hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni a beutazáshoz. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a tagjelölt országok, mint Horvátország hatóságai teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. Svájcba és Norvégiába ugyanazokkal a feltételekkel lehet beutazni, mint az EU országokba, tehát ilyenkor is érdemes kiváltani. A Magyarországra való visszautazáshoz kell az állatútlevél, valamint a „kockázatos” országokból vér-titer vizsgálat is szükséges.

Címke: Állatútlevél