Legyen sikeres az üzleti világban!
Üzleti hírportál cégeknek, vállalkozóknak.

Mik azok a Stirlitz viccek?

Dátum: 2019-05-10
Mik azok a Stirlitz viccek?

Bizonyára sokan olvastak már Stirlitz vicceket, és fogalmuk sem volt, mi benne a poén, vagy miért is van ilyen vicc kategória. Első olvasásra valóban semmi értelmük sincs, és aki nem ás le a viccek eredetéhez, nem is fogja megérteni őket soha.

Honnan ered ez az egész?

Az egész Julian Szemjonov A tavasz tizenhét pillanata című regényével kezdődött. Ez alapján készítettek egy 12 részes TV sorozatot 1973-ban. A film főszereplője Max Otto von Stirlitz, aki egy SS ezredes és a német hírszerzésnél dolgozik, akiről kiderül, hogy tulajdonképpen egy szovjet kém. A sorozatban szereplő titkosügynök mély nyomokat hagyott a nézőkben, és igazából innen erednek a Stirlitz viccek, amiket a mai napig emlegetnek. Ezekre a viccekre nagyon jellemző a kommentár, amely a filmben is megvolt, és a narrátor közvetítette Stirlitz gondolatait és az eseményeket. Ahogy a viccekből is kivehető, a narrátor elég komor, hideg és érzelmektől mentes módon tette hozzá a mondanivalóját a filmben látott eseményekhez.

Aki ilyen vicceket szeretne olvasni, annak szüksége lesz némi kultúrtörténeti ismeretre. Elsőnek talán érdemes lenne megnéznie a 12 részes sorozatot, amiből kiderül, hogy ez a Stirlitz amolyan szovjet James Bondnak felel meg. A viccek teljes egészében arra épülnek, hogy a narrátor mit mond, ő közvetíti a főhős gondolatait. Ezek a viccek annyira népszerűek, hogy nagyon hamar az egyik legnagyobb szovjet vicc ciklussá váltak. Akadnak közöttük szójátékok, de a legtöbb esetben azon van a hangsúly, hogy Stirlitz elhárító helyett egy másik személy van jelen.

Számtalan viccoldal közölt le ilyen vicceket, köztük a vicc24.hu is szép gyűjteménnyel rendelkezik. Akit érdekelnek ezek a rövid történetek, keresse fel a weboldalt és szemezgessen belőlük kedvére.

Címke: Stirlitz viccek