Legyen sikeres az üzleti világban!
Üzleti hírportál cégeknek, vállalkozóknak.

A problémákat meg kell beszélni

Dátum: 2019-04-18
A problémákat meg kell beszélni

Miért nem figyel? Miért nem érti meg, hogy én figyelek, csak nem, úgy ahogyan ő szeretné? Gyakran elhangzó mondatok ezek a több éve tartó kapcsolatban élőktől. Nem vagyunk egyformák, amit sokszor nagyon nehéz beismerni, elfogadni, tolerálni. Ha ezek nem mennek természetesen, akkor talán megfogalmazódnak kérdések. Ki ez az idegen? Ki vagyok én mellette? Hogyan történt ez velünk?

A párkapcsolatok alapja a kommunikáció

Bizonyára mindenki úgy gondolja, jól ismeri párját. Tudja, mi a kedvenc színe, kedvenc könyve, mitől lesz vidám vagy szomorú. De mégsem érti, hogy miért a „semmi” a válasz, ha megkérdezi, mi bántja. Legtöbbször az a probléma, hogy a felek kimondatlan elvárásokkal rendelkeznek a másik felé. Ezek lehetnek olyan triviális dolgok, melyek szinte maguktól értetődnek. A másik fél számára viszont nem biztos, hogy ez ilyen egyértelmű. Ha még mindehhez hozzáadunk egy-két gyereket és megfűszerezzük egy folyton morgó anyóssal vagy apóssal is, akkor kész is egy szaftos válás.

A megoldás pedig egyszerű. Meg kell beszélni a problémát, ki kell mondani, amit gondolunk, amit akarunk, amit elvárunk a másiktól. Ha a viták elfajulnak, és a párok eltávolodnak egymástól, akkor az idő előrehaladtával egyre nehezebb helyrehozni a dolgokat, áthidalni a távolságot.

A párkapcsolati mediáció abban segít, hogy a felek lazítsanak berögződött életszemléletükön, hogy maguk oldják fel a kialakult konfliktusukat. A mediáció előnye, hogy nem kizárólag adott probléma esetében nyújt segítséget. A mediátor ugyanis segít a pároknak abban is, hogy hogyan kommunikáljanak egymással, hogyan mozduljanak el a kötelességektől. Sok hírportál ír cikkeket a mediátorok hasznos tevékenységéről, ami hazánkban is egyre jobban elismert és alkalmazott módszer.

Meg kell említeni, hogy a párkapcsolati mediáció nem a párok életfelfogását akarja gyökeresen megváltoztatni, csupán a feleknek a vitás kérdéshez való viszonyán változtat. Az ülések során a mediátor a konfliktus megoldására összpontosít, avagy az adott téma tekintetében igyekszik minél inkább elmozdítani a feleket merev álláspontjuktól. A legjobb esetben a felek mondhatni szövetségre lépnek, eljutnak egy mindkét fél számára elfogadható megoldáshoz.

Címke: Hírportál